четвъртък, 9 декември 2010 г.

"Черната овца" на Аугусто Монтеросо

Ето един писател, за когото не бях чувала докато не разбрах, че на български излизат неговите микроразкази. В статията в "Light", която го представяше, го наричат баша на микроразказа и бяха публикували няколко. Избрах да публикувам за вас "Черната овца", който е и част от заглавието на книгата "Черната овца и още басни" (издание на "Жанет 45"), защото е изключително забавно-циничен и тъжен. Самият Монтеросо споделя: "Животът е тъжен. При това положение, ако е истина, че в един добър разказ се помества целият живот, то един добър разказ е винаги тъжен..."
Мисля да си направя подарък с тази книга. Няма нищо по-добро от един разказ, макар или особено ако е тъжен.

Приятен размисъл!

Черната овца

Някога, много отдавна, в една далечна страна имало една черна овца.
Разстреляли я.
Век по-късно разкаяното стадо й издигнало конен паметник, който паснал удивително добре на местния парк.
Затова по-нататък всеки път, щом отнякъде се появели черни овце, гледали бързо да ги отстрелят, за да могат идните поколения редови овце също да си опитат сили в скулптурата.

Аугусто Монтеросо

6 коментара:

  1. О, това е страхотно!Много харесвам кратките форми, ще я потърся на панаира:-)

    ОтговорИзтриване
  2. Мерси, Флор, Мария! Да, разказът е уникален. Запомня се лесно и може да се разпространява бързо от уста на уста като притча за черната овца. Да си майстор на разказа, още повече когато е толкова кратък, изисква голям талант.

    ОтговорИзтриване
  3. Много е добър.
    Трябва да се отбележи и това, че Роберто Боланьо го препоръчва, който също е майстор, макар и все още непреведен на български.

    ОтговорИзтриване
  4. След "Съкращения" на Данийл Хармс от преди около 10 години не спрях да си мечтая за книга, която може да носиш постоянно и да препрочиташ изцяло или на късове без да ти омръзне.

    ОтговорИзтриване
  5. Иван, Роберто Боланьо май беше този, който е написал предговора към книгата на Монтеросо!? Отбелязвам си го като автор за четене. Още една възможност да почета в оригинал. Ина, мерси за споделеното заглавие! Имам да наваксвам :))

    ОтговорИзтриване