вторник, 1 януари 2013 г.

По пътя на промените

Макар и условен 1-ви януари е ден за ново начало. Всъщност възможно ли е да има старо начало? Ами да, ако започвахме всеки път едно и също нещо или старата песен на нов глас. Затова сигурно сме измислили ново начало, защото не само искаме да се радваме на промяната като такава, а на истинската, добра промяна.
И вчера като всяка година, минути преди да настъпи новата отделих време не толкова, за да направя равносметка на изминалото, а да се опитам да изкристализирам в думи пожелания за близкото бъдеще. И като се вгледах в тях, разбрах, че не са свързани толкова със спечелване на повече благоволение от страна на околния свят към мен (изразяващи се в получаването на всякакви по вид придобивки), а в дозата благоволение, с което обикновено се отнасям към себе си. Или по-скоро как моят вътрешен свят да промени околния, така че да постигна желаната хармония между двата.
И стигам до етапа на признанието за провала на нашите мечти. Много често поради това, че сме се самозалъгвали. Залъгвали сме се, като сме следвали предписан от другите път, който сме смятали, че ни приляга. Тъпчели сме на едно място и късметът всеки път ни е отминавал, защото сме призовавали нечий чужд късмет. Без да разберем сме въставали срещу самите нас и никога не сме стигали до очакваното удовлетворение. Лесно е да сбъркаш истински доброто за себе си с онова предполагаемо добро, което си пожелаваш, повлиян от останалите. Нашият късмет дреме в самите нас и чака да бъде разтърсен.
Аз самата не искам нещо на всяка цена, ако то не е моето нещо и го получавам без да съм го заслужила. Искам да постигам нещата, като извървявам пътя си до тях, моя собствен път до тях. Така ще съм узряла за тях, бих ги оценила подобаващо и няма да ги изгубя лесно. Доброто за нас самите е намирането и насърчаването на онази част от нас, която ни прави трайно щастливи.
И така новото начало заприлича на приказката за това как щастието се оказва в нас самите и няма нужда да пътуваме далеч, за да го намерим. Така че и да имам материална нужда от нов автомобил, нека първо построя пътя вътре в мен, по който той ще се движи, а после той сам ще ме намери ;)

1 коментар:

  1. Много хубаво си го написала .. Искам да вървя по пътя на промените с теб ... и да те издавам на хартия :) Писателко любима!

    ОтговорИзтриване